Vijf handige gebruikstips mechanische ventilatie

Hoe kunt u uw mechanische ventilatie het beste gebruiken?

De mechanische ventilatie zuigt lucht uit uw woning, via de roosters en eventuele open ramen/deuren komt er schone en frisse lucht binnen. Bij verkeerd gebruik of achterstallig onderhoud kan er te weinig luchtverversing in uw woning plaatsvinden.

Vijf handige tips mechanische ventilatie

1. Continue luchtverversing in uw huis

Zorg ervoor dat er altijd frisse lucht door de roosters en ramen van binnen naar buiten kan. Bij onvoldoende frisse lucht wordt de lucht aangezogen uit de kruipruimte. In de kruipruimte zit vaak schimmel, vocht en radongas.

2. Een goede luchtstroom in uw woning

Naast voldoende frisse lucht van buitenaf is het belangrijk dat de lucht goed door uw stroomt. Zorg daarom voor dat de luchtstroom onder de binnendeuren door kan (ongeveer 1,5 centimeter ruimte is voldoende). Een alternatief is om de binnendeuren open te laten of een ventilatierooster te plaatsen.

3. Zet de mechanische ventilatie nooit uit

Alleen bij onderhoud of in geval bij een ramp (op advies van de overheid) zet u het mechanisch ventilatiesysteem uit. Dit kan eenvoudig door de stekker uit het stopcontact te trekken bij de centrale unit van het systeem.

4. Geen stekker? Plak een sticker in de meterkast

Heeft u geen stekker bij de centrale unit van het ventilatiesysteem? Plak dan een sticker in de meterkast bij de schakelaar van de groep waar de mechanische ventilatie aangesloten is.

5. Lucht de verschillende kamers regelmatig

Lucht de verschillende kamers in uw woning regelmatig door het raam of de deur open te doen. In de winter niet langer dan een half uur wegens onnodig warmteverlies.

Meer informatie over onderhoud?

Wilt u meer informatie over het onderhoud aan een mechanische ventilatiesysteem? Neem dan contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 088 – 250 2400.

Gerelateerde links

Heeft u een vraag?